• Δημήτριος Κατής

Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Σαρανταπέντε μέρες ο ήλιος εξαφανίστηκε από τη Γη, η τέφρα και η σκόνη κατέστρεφαν σοδειές, η φωτιά και τα παλιρροϊκά κύματα έσπερναν τον όλεθρο...

Κετζαλκοάτλ "ο λευκός γενειοφόρος δάσκαλος” δίδαξε τη γραφή και άλλες τέχνες στους κατοίκους 'πρωτοϊνδιάνους" του Μεξικού. Οι σχετικοί μύθοι θέλουν τον Κετζαλ- κοάτλ φερόμενο από τη "μαύρη κόκ-κινη γη”, η οποία εικάζεται πως ήταν η Ατλαντίδα-λέγεται πως οι Ατλάντιοι έχτιζαν τα σπίτια τους χρησιμοποιώ¬ντας τρία χρώματα, το άσπρο, το μαύρο και το κόκκινο διότι τα λατομεία τους που βρίσκονταν στο κέντρο της νήσου έβγαζαν πέτρες με αυτά τα χρώματα.Ποιά όμως η σχέση των Ατλάντιων με τους Έλληνες; Ο γιατρός και συγγραφέας Αύγουστος Λε Πλονζόν (1826-1908), ο οποίος θεωρούνταν μεγάλη αυθεντία σε γλωσσολογικά ζητήματα, αναφέρει το "ένα τρίτο της γλώσσας των Μάγυα είναι Ελληνικά”, κι αναρωτιέται για τον τροπο με τον οποίο μεταφυτεύτηκε η μία γλώσσα στην άλλη, όταν υπάρχει ένας τεράστιος και "αδιάβατος" ωκεανός αναμασά τους.Όλα όσα γνωρίζουμε για την Ατλαντίδα. και τον πολιτισμό της τα οφείλουμε στον Πλάτω-να με τα έργα του Κριτίας και Τίμαιος από την Πολιτεία.

Στη διάρκεια των διαλόγων, ο Κριτίας αναφέρει μια ιστορία παράξενη σχετικά με μια ένδοξη χώρα πολύ κοντά στην Ελλάδα που οι σύγχρονοι του Πλάτωνος δεν την ενθυμούντο. Ήταν όμως η Ατλαντίδα στον Ωκεανό; ή στην περιοχή του τριγώνου Θήρας, Κρήτης, Καρπάθου; Μήπως ήταν πράγματι λαός πρωτομεσογειακός Ελληνικός χιλιάδες χρόνια πριν την καταβύθιση της Αιγηίδος; Το πλέον αρχαίο όνομα της νήσου Θήρας ήταν Καλλίστη δηλαδή το "ομορφότερο".Και πράγματι έως σήμερα είναι παγκόσμια γνω-στό γιά την σπάνια άγρια ηφαιστειακή ομορφιά της. Ολόκληρο το νησί αποτελεί τον κώνο του μεγαλύτερου ηφαιστείου στον κόσμο. Το 1450 π.Χ. με τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου, δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ύδατος εισχώρησαν από το ανοικτό στόμιο στα έγκα-τα της γης και μετατράπηκαν σε κλασματα δευτερολέπτου σε καπνό και η τεράστια έκρηξη συγκλόνισε ολόκληρη την Μεσόγειο. Σαρανταπέντε μέρες ο ήλιος εξαφανίστηκε από τη Γη και η τέφρα και η σκόνη κατάστρεφε τις σοδειές αλλάζοντας τις κλιματολογι- κές συνθήκες για δεκαετίες. Μέχρι τη Λιβύη όταν έλεγαν Λιβύη την εποχή του Πλάτωνος, θεωρούνταν ολόκληρη η Μαύρη ήπειρος και τη Μέση Ανατολή, οι άνεμοι άπλωσαν εκατομμύρια τόνους στάχτης και καταστροφής. Παραδόσεις της Ανατολής της Κινεζικής ιστορίας θέλουν τη λάμψη της εκρήξεως να γίνεται με οπτικές ανακλάσεις ορατή ως εκεί.Μια θεωρία θέλει την Ατλαντίδα να ήταν μέρος της Κύπρου, το οποίο καταβυθίστηκε κατά τον ίδιο τρόπο, την εποχή της καταβύθισης της Αιγηίδος.

Τα παλιρροϊκά κύματα εξαφάνισαν ακτές και γή, ζώα και ανθρώπους, αφήνοντας πίσω τον όλεθρο και τη συμφορά. Ήταν ίσως η μεγαλύτερη έκρηξη μετά τη λήξη της εποχής των παγετώνων και σηματοδότησε το τέλος του μινωϊκού πολιτισμού όχι όμως της μνήμης του και της ελληνικής του συνέχειας στη μυκηναϊκή του ομηρική μορφή. Να σημειώσουμε ότι ο Πλάτωνας αναφέρει πως κοντά στο 9600 π.Χ. γίνεται η έναρξις του "Μέγα" Πολέμου των Ελλήνων με τους Ατλάντιους με τελική νίκη των Ελλήνων και κατάπτωση της Ατλαντίδος. Σύμφωνα με τον Όμηρο οι Τρώες "Μέγαν Έθνος Ελληνικόν" ήταν οι Γιοι του Άτλαντος και πολλές φορές αναφέρονται και ως Ατλάντιοι. Επίσης δέ και ο Διόδωρος και ο Πλίνιος και ο Αρνόβιος (Αφρικανός ρήτορας από τη Σίκκη που ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό) μνημονεύουν γιά τη "μεγίστη νήσο" στον Ατλαντικό ωκεανό.

Σε αυτήν την παμπάλαιη αρχέγονη προϊστο-ρία πολλοί συγγραφείς αρχαίοι και νεώτεροι έκαναν αναφορές αλλά και συνέγραψαν και φανταστικές περιπέτειες με δόσεις υπο-συνειδήτου αλήθειας, όπως εκείνη του γρη- γοροχαμένου Ρόμπερτ Χάουαρντ δημιουργού του Κόναν του Βάρβαρου στις αρχές του περασμένου αιώνος. Ενός Κόναν που στην τελική κατάληξη συμπερασμάτων κατόπιν πολλαπλών μελετών, φέρει όνομα ελληνικό και καταγωγή που σχετίζεται με τους πρώτους κατοίκους της Πράσινης Νήσου της Ιρλανδικής μυθολογίας, που κατέφθασαν από την ηπειρωτική Ελλάδα με τους ιερείς του Διός. Και άν πάλι η χώρα τούτη εβρίσκετο στην άνω μέση του Ατλαντικού γιατί να ομιλεί ελληνικά και να τα μεταφέρει μέσω γνώσεων και διδασκαλιών στους ιθαγενείς της Αμερικής τη στιγμή που ο πολιτισμός της ήταν ύψιστος σε επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη και η γλώσσα της θα ήταν το μέγιστο όπλο. Μάλιστα πέρα των άλλων, στο μουσείο Ερμιτάζ (πρώην Τσαρικό ανάκτορο) στην Αγ· Πετρούπολη, που προσφάτως επισκέφθηκα, σώζεται ένας πάπυρος ηλικίας 3.000 χρόνων ο οποίος αναφέρεται σχετικά με τη"Νήσο του Ερπετού" περιλαμβάνοντας μία παράγραφο με έναν μυστηριώδη γρίφο: “Αφού φύγεις απ' τη νήσο μου, δε θα την ξαναβρεις διότι το μέρος τούτο θα εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα".

Μήν λησμονούμε πως το Ερπετό ήταν το σύμβολο της Ορφικής λατρείας.Οι ίδιοι οι native Americans και ιδιαίτερα των νοτίων περιοχών, διακηρύτουν την προγονική τους σχέση με τους Ελληνες και ορισμένοι, όπως εκείνοι της φυλής του Χιλιανού Λόνκο Κιλλαπάν,διακηρρύτουν την ελληνικότητά τους με αλλεπάλληλα άρθρα σε εγχώριες και ξένες εφημερίδες και εκδόσεις επισήμων βιβλίων και άλλων εντύπων.
Το 9600π.Χ. γίνεται ο Κατακλυσμός Ωγύγου/Ατλαντίδος
Το 8225π.Χ.ο Κατακλυσμός κομήτου Φαέθοντος,
Το 3600π.Χ. ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνος και το 3400-3300 π.χ. ο Κατακλυσμός του Δαρδόνου με την οριστική καταβύθιση της Αιγηϊδος (υπολοίπων εδαφών).
Βυθισμένες πολιτείες και ήπειροι όπως η Λεμούρια, η Υπερβόρεα, η Ατλαντίς, η Σάγκρι Λά και η Μέση Γη, κρατούν σφραγισμένα τα μυστικά της δημιουργίας στον βυθό των μαύρων ωκεανών. Οι περιοχές της γής που "διεκδικούν" μέρος των καταλοίπων της μυστηριώδους ηπείρου της Ατλαντίδος είναι η Σκωτία & η Ιρλανδία, η Ισλανδία, οι ΗΠΑ, οι Κανάριοι Νήσοι, Οι Αζόρες, η Αγία Ελένη και φυσικά το νότιο κεντρικό Αιγαίο στην περιοχή της Θήρας (Σαντορίνης).

ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΙΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Β. ΜΠΟΤΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Βασ. Σοφίας 27, Αθήνα
  • 2107245550, 2107239291
  • 2107220590
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.