Ο αείμνηστος Αθανάσιος Β. Μπότσης, ο Νάσος όπως τον ήξεραν όλοι, δεν ήταν μόνο ο καλός δημοσιογράφος που έγινε και επιτυχημένος εκδότης εφημερίδων και περιοδικών, με πρωτοποριακό ρόλο στα δημόσια πράγματα του τόπου, ήταν κυρίως ένας άνθρωπος με όραμα. Ο Νάσος Μπότσης έβλεπε τον «Τύπο» και εκτός επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη Δημοσιογραφία και πέραν της επαγγελματικής της υπόστασης. Θεωρούσε τη σωστή και πλήρη ενημέρωση βασικό αγαθό της Δημοκρατίας και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη. ΄Ηθελε δημοσιογράφους που να γράφουν χωρίς φανατισμό και να προβάλουν με αντικειμενικότητα όλες τις απόψεις.
Αυτό ακριβώς το όραμα δεν το «κράτησε» στη σφαίρα των καλών προθέσεων. Αποφάσισε να το κάνει πραγματικότητα με τη δημιουργία ενός Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας. ΄Ετσι στις 5 Απριλίου 1979 συνέταξε διαθήκη, κληροδοτώντας όλη την περιουσία του-εκτός από την κατοικία του στην Πολιτεία, που άφησε στο Ελληνικό Δημόσιο-στο ΄Ιδρυμα που ο ίδιος «σχεδίασε», για να λειτουργήσει μετά το θάνατό του.
Μετά το θάνατό του στις 25 Οκτωβρίου 1980, με το Προεδρικό Διάταγμα 563/1981, που φέρει τις υπογραφές του-τότε-Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και των-τότε-υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως Κων. Στεφανόπουλου, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αθαν. Ταλιαδούρου και του υφυπουργού Οικονομικών Παν. Μποκοβού, συστάθηκε σύμφωνα με τη διαθήκη του, το κοινωφελές ΄Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασιλείου Μπότση, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με σκοπό την προαγωγή της Δημοσιογραφίας.
Με τη διαθήκη του , την πρώτη διοίκησή του Ιδρύματος, εμπιστεύθηκε σε στενούς εν ζωή συνεργάτες του τον Νικόλαο Μομφερράτο ως Πρόεδρο, τον Μιχαήλ Παναγιωτόπουλο ως Αντιπρόεδρο, και τους Χρήστο Πασαλάρη και Χρήστο Φιλιππίδη, Συμβούλους, και καθόρισε τους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας του, τονίζοντας ότι τo ΄Ιδρυμα θα ακολουθεί προοδευτική κοινωνικά γραμμή, αλλά δεν θα απομακρύνεται από τις καθιερωμένες αρχές του ελληνικού πολιτισμού. Θέλοντας να κατοχυρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία του Ιδρύματος, ο Νάσος Μπότσης απέκλεισε τη συμμετοχή στη διοίκησή του, οποιουδήποτε προσώπου της όποιας Κυβέρνησης ή Διοίκησης και με οποιαδήποτε ιδιότητα, ενώ πρόβλεψε, οι αποφάσεις και οι ενέργειες του Δ.Σ. του Ιδρύματος σε ουδένα έλεγχο σκοπιμότητας, ουδεμίας κρατικής αρχής να υπόκεινται.
Το Δ.Σ. διοικεί το ΄Ιδρυμα, φροντίζοντας για την εκπλήρωση των σκοπών του και διαχειρίζεται την περιουσία του σύμφωνα με τη διαθήκη του Νάσου Μπότση.