Βραβεία 2018-01-02T12:41:52+00:00

ΒΡΑΒΕΙΑ

32η Τελετή Βραβείων 001
32η τελετή απονομής των Ετησίων Δημοσιογραφικών Βραβείων

Η 32η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ. Μπότση» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπιου Παυλόπουλου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Τα τέσσερα βραβεία του Ιδρύματος απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο στους δημοσιογράφους (κατά αλφαβητική σειρά) :
– Ελένη Βαρβιτσιώτη Για την δημοσιογραφική κάλυψη των αιματηρών εμφύλιων συγκρούσεων στην Αίγυπτο αλλά και τις ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ της από τις Βρυξέλλες στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
– Μάρα Ζαχαρέα Για την αντικειμενική παρουσίαση πολιτικών εκπομπών και τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς «MEGA», «ALPHA» και σήμερα στο « STAR»
– Ιωάννη Σιδηρόπουλο Μετά από πρόταση της ΕΣΗΕΜΘ για το μοντέλο αξιόπιστης διαδικτυακής δημοσιογραφίας στην Περιφέρεια με έμφαση στην καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων σε μια περιοχή ευαίσθητη, την Θράκη.
Όλγα Τρέμη. Για την πολύχρονη πορεία της στην δημοσιογραφία και την αντικειμενική παρουσίαση πολιτικών εκπομπών και κεντρικών δελτίων ειδήσεων στην «ΕΤ1», « ΑΝΤ1», «STAR» και σήμερα στο «MEGA».

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Επίσης , μετά από ομόφωνη απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος απονεμήθηκαν τα Ειδικά Βραβεία:
Βραβεία Κοινοβουλευτικού Ρεπορτάζ με χορηγό τη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
-Βραβείο «ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΤΣΗΣ» στον Αντώνη Γαλανόπουλο, για την πληρότητα κάλυψης του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχους της Βουλής των Ελλήνων στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΒLOOMBERG» και την ενημερωτική ιστοσελίδα «ΤHE TOC».
– Βραβείο «ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΑΛΑΡΗΣ» στην Κατερίνα Βλαχοδήμου, για την αντικειμενική κάλυψη των εργασιών της Βουλής και την επιτυχή προβολή – ανάλυση θεμάτων της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας στο «ΑΠΕ – ΜΠΕ»
Βραβείο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ με χορηγό το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στους
– Γεώργιο Παππού, για την αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα του οικονομικού ρεπορτάζ μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΜEGA»
– Γεώργιο Παπανικολάου για την κάλυψη του οικονομικού και επιχειρηματικού ρεπορτάζ και την αρθρογραφία του στο «EURO2DAY.GR» και σε οικονομικές εφημερίδες και περιοδικά .
Βραβείο ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ με χορηγό τον ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ στον Στέργιο Ζαμπάκα, για την ανάδειξη θεμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν την καθημερινότητα στην Αθήνα αλλά και την Επικράτεια στην «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ».
Βραβείο «ΒΛΑΣΣΗΣ ΣΩΚΡΑΤΙΔΗΣ»με χορηγό την Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου στον Κωνσταντίνο Καλύβα για την έκδοση της μηνιαίας εφημερίδας « ΓΟΡΤΥΝΙΑ» από το 1970 μέχρι σήμερα
Βραβείο Δημοσιογραφίας και Τεχνολογίας «ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ» με χορηγό το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI) στην Σόνια Χαϊμαντά, για την ενασχόλησή της στα θέματα μετάβασης από τον έντυπο τύπο και αναλογικό Τύπο στον ψηφιακό κόσμο των ΜΜΕ
Το ειδικό αυτό βραβείο θεσμοθετήθηκε για να τιμήσει τον προσφάτως θανόντα Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και επίτιμο Καθηγητή του ΕΜΠ Γεώργιο Καραγιάννη για τις υπηρεσίες του στην υπόθεση των Νέων Τεχνολογιών στην Δημοσιογραφία.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Το Ίδρυμα με ομόφωνη απόφασή του αποφάσισε να απονείμει ειδική τιμητική διάκριση:

– Στην Αυστριακή Δημόσια Τηλεόραση ORF – ÖSTERREICHISCHER RUNDFUNK, ως εξέχον Ευρωπαϊκό ΜΜΕ, για την συμβολή του στην Δημόσια Αξία Ειδησεογραφικού Περιεχομένου σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και την αντικειμενική διαχείριση / κατανόηση των θεμάτων που σχετίζονται με την κρίση στην Ελλάδα το 2015″.

-Στον Οργανισμό «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Για το πολύπλευρο και πολύχρονο έργο του στην προάσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των παιδιών
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μπότση αποφάσισε μετά από πρόταση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής την απονομή Τιμητικών Διακρίσεων :
– Στην ημερήσια εφημερίδα «ΡΟΔΙΑΚΗ». Για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή της.
– Στον δημοσιογράφο και εκδότη Θεόδωρο Νικολαΐδη για την πολύχρονη μεγάλη προσφορά του στην αθλητική δημοσιογραφία. Εκδότης και Διευθυντής της αθλητικής εφημερίδας «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»
Στον δημοσιογράφο Σωτήριο Θεολογίδη, μετά από πρόταση της ΕΣΗΕΜΘ, για τα 40 χρόνια του στην αθλητική δημοσιογραφία και το συγγραφικό του έργο.
Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε την απονομή Τιμητικών Διακρίσεων σε τέσσερις δημοσιογράφους:
– Στην δημοσιογράφο Γιώτα Αντωνοπούλου, για την επιτυχημένη πορεία και το ήθος της στην Δημοσιογραφία και την προσφορά της στον δημοσιογραφικό κλάδος ως πρόεδρος του ΔΣ του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ
– Στον δημοσιογράφο Γιάννη Δημαρά για ια την ευδόκιμη και με ήθος παρουσία του στην Δημοσιογραφία
– Στον δημοσιογράφο Γιώργο Δόγα για την δημοσιογραφική του ευδόκιμη πορεία ως αθλητικός και δικαστικός συντάκτης.
– Στον Γεώργιο – Κωνσταντίνο Ιωαννίδη για την επί σειρά ετών δημιουργία σειρών ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών παραγωγών σχετικά με θέματα που αφορούν τα άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα.
Στον δημοσιογράφο Χριστόδουλο – Χρήστο Αξελό για την ευδόκιμη πορεία του στην Δημοσιογραφία.

Η φετινή τελετή συνεχίζοντας τον Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό του Ιδρύματος περιέλαβε την επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας που αποτελεί θεσμό Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημοσιογραφίας και Έρευνας με εταίρους το κρατικό Αυστριακό Πανεπιστήμιο DUK, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του ΕΜΠ και την Ένωση Ευρωπαίων Εκδοτών Διαδικτύου. Μεταξύ των μελών της ΕΕΕΔ είναι η Le Monde, η El Pais, οι International New York Times, ο Der Spiegel, κ.α.
Στην εκδήλωση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου παρεβρέθηκαν μεταξύ άλλων. Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος , εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Θεοδόσης Πελεγρίνης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, η πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Κατερίνα Θάνου, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης, καθώς και οι βουλευτές Γιάννης Τραγάκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Σοφία Βούλτεψη, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Κέλλας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Χρήστος Μπουκώρος, Νότης Μηταράκης, Σάββας Αναστασιάδης, Γιάννης Αντωνιάδης, Μαρία Αντωνιάδου, Γεωργία Γεννιά, Δημήτρης Καμμένος, Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, Kωνσταντίνος Κατσίκης, οι πρώην βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Γκελεστάθης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Γρηγόρης Αποστολάκος η πρέσβης της Αυστρίας κυρία Andrea Ikić-Böhm, ο δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Καμίνης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, εκπρόσωποι του Αρχηγού ΓΕΣ και ΓΕΝ, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από το Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η επικεφαλής της Υπηρεσίας Τύπου, Πρυτάνεις και Καθηγητές του Πανεπιστημίου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου DUΚ, του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ο ειδικός σύμβουλος του Προέδρου του ΕΒΕΕΑ, πρόεδροι δημοσιογραφικών και εκδοτικών Ενώσεων, και η Institutional Relations Head της Ένωσης Ευρωπαίων Εκδοτών Διαδικτύου κυρία Ροζαλία Λορέτ .
Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι Εκπρόσωποι της Αυστριακής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης dr. Klaus Unterberger (πρόεδρος εποπτικού συμβουλίου) και mag. Konrad Mitchka (μέλος δ.σ.) που αναφέρθηκαν στην σημασία των Δημοσιογραφικών Βραβείων και των Δημοσιογραφικών Σπουδών, καθώς και η κ. Lloret που υπογράμμισε την υποστήριξη των Ευρωπαίων Εκδοτών για την Μεταπτυχιακή εκπαίδευση των δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ