Εκθέσεις

Εκθέσεις 2018-01-02T12:41:51+00:00

Α. Βαλκανική έκθεση Γελοιογραφίας.
Είχε τον τίτλο «΄Ενα χαμόγελο στα Βαλκάνια», έλαβαν μέρος γελοιογράφοι από όλες τις χώρες της Βαλκανικής με 600 συνολικά έργα τους, απονεμήθηκαν 3 βραβεία και παρουσιάσθηκε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στο Στρασβούργο στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Α. ΕΚΘΕΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

1ο βραβείο. Στάθης Σταυρόπουλος (Ελλάδα)
2ο Βραβείο. Aleksandar Blatnik (Γιουγκοσλαβία)
3ο Βραβείο. Aleksandar Dimitrijevic (Γιουγκοσλαβία)

΄Επαινοι
Ιlir Pojani (Αλβανία)
Georgui Chaoushov (Βουλγαρία)
Lubomir Mihailov (Βουλγαρία)
Αρχέλαος (Ελλάδα)
Albert Poch (Ρουμανία)
Eray Ozbek (Τουρκία)
Semiramis Aydinlik (Τουρκία)

Β. ΄Ενας Αιώνας Ελληνικού Φωτορεπορτάζ
Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΄Ενωση Φωτορεπόρτερς Ελλάδας και «έδειχνε» μέσα από φωτογραφικά «κλίκ» ολόκληρη την ιστορία της χώρας και των πρωταγωνιστών της κατά τον 20ό αιώνα. Η έκθεση αυτή παρουσιάσθηκε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στα Τρίκαλα, στη Λαμία και στη Μυτιλήνη.

Γ. Ρεπορτάζ στην Ιστορία
Στην ΄Εκθεση αυτή παρουσιάζονταν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του τόπου-πολιτικά, πολεμικά, κοινωνικά κλπ.-μέσα από βιβλία δημοσιογράφων.

Δ. Ο Τύπος στον Αγώνα 1940-44.
Ήταν μια μεγάλη έκθεση φωτογραφικών και άλλων «ντοκουμέντων» που οργανώθηκε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για να καταδείξει και να τιμήσει τη συμβολή των Ελλήνων δημοσιογράφων και γενικότερα των ανθρώπων του Τύπου στον αγώνα του 1940 και στην αντίσταση κατά την κατοχή.

Ε. 100 Χρόνια Ελληνικής Γελοιογραφίας
Με 400 περίπου γελοιογραφίες από τις εποχές του Βώτη, του Θέμου ΄Αννινου, του Κουμεντάκη, του Γκεβέλη, του Φωκ. Δημητριάδη έως σήμερα, η έκθεση παρουσιάσθηκε στην Αθήνα, σε εορταστικές εκδηλώσεις στην Ηλιούπολη και στην Ποσειδωνία-Ντελαγκράτσια-της Σύρου.

Στ. ΄Εκθεση Ναυτιλιακού Τύπου
Οργανώθηκε σε συνεργασία με το Αρχείο Βοβολίνη, πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά και παρουσίασε μέσα από τα ναυτιλιακά έντυπα, την ιστορία της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Ζ. 75 Χρόνια Ελληνικού Ραδιοφώνου

Η έκθεση παρουσιάσθηκε στη Θεσσαλονίκη-όπου ο πρώτος ελληνικός ραδιοσταθμός-σε συνεργασία με την εκεί Φωνοθήκη και το εκεί Φωνομουσείο και στο πλαίσιο του Συνεδρίου Αποδήμου Ελληνισμού.

Με πλούσιο οπτικοακουστικό και μουσειακό υλικό, η έκθεση «περιέγραφε» την ιστορική διαδρομή της ραδιοφωνίας στη χώρα μας. Τα «75 Χρόνια Ελληνικού Ραδιοφώνου» θα παρουσιασθούν σύντομα και στην Αθήνα.

Η. Η Συμβολή του Ελληνικού Τύπου στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Γ. Δολιανίτη στο Ζάππειο Μέγαρο το 2004 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Σε αυτήν παρουσιάσθηκαν -στο πρωτότυπο- οι εφημερίδες και τα περιοδικά που αναφέρονταν και πρόβαλαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, με το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

Θ. Κάμερα και Ιστορία

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε με το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα και πρόκειται να παρουσιασθεί επίσης στην Καλαμάτα και στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόταν στα 100 χρόνια του Ελληνικού Ενημερωτικού Κινηματογράφου και παρουσίαζε τα σημαντικότερα γεγονότα της χώρας μας, όπως αυτά απαθανατίσθηκαν από τους εικονολήπτες επικαίρων της κάθε εποχής.

TIMHTIKEΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ
ΕΚΘΕΣΗ «ΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Βασίλης Δριμαρόπουλος
Γιάννης Καλοβυρνάς
Αντώνης Κουρτικάκης
Μιχάλης Μπένος
Νίκος Μπιλιλής
Δημήτρης Μποντικούλης
Κωνσταντίνος Κουτρουβέλης, Ταξίαρχος της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού για την ουσιαστική συμβολή του στη δημιουργία της Τηλεόρασης Ενόπλων Δυνάμεων-ΤΕΔ.

Ι. Πανελλήνια ΄Εκθεση Μαθητικού Τύπου
Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται κάθε φορά περί τα 500 μαθητικά έντυπα από
σχολικά-δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια-όλης της Ελλάδας.